Sos hollandaise

Tradycyjny sos hollandaise (holenderski) przygotowany z żółtek, klarowanego masła, soku z cytryny, doprawiony odrobiną soli i białym pieprzem lub pieprzem cayenne.

Istnieje wiele szkół przygotowania tego sosu, niektórzy używają kąpieli wodnej, inni zaś zalecają mieszanie wszystkich składników jednocześnie w małym rondelku. W niektórych przepisach używa się masła klarowanego, inne zaś zalecają, aby go nie klarować.
My jesteśmy zwolennikami przygotowania sosu w metalowej lub szklanej misce nad kąpielą wodną i użycie masła klarowanego. Sos jest wtedy gęsty, aksamitny i prawie nigdy się nie rozwarstwia. Składniki użyte do produkcji sosu powinny być w temperaturze pokojowej, pamiętamy więc, aby wyciągnąć je z lodówki odpowiednio wcześnie. Sos podajemy od razu po przygotowaniu, kiedy jest jest jeszcze ciepły. Sosu nie powinno się ponownie podgrzewać.
Nasz sos doprawiliśmy odrobiną białego pieprzu, który można zastąpić pieprzem cayenne. Sos doskonale komponuje się z jajkami w koszulkach, gotowanymi warzywami i rybami. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę zimnej wody.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Sos hollandaise

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 6

Sos hollandaise

Składniki:

  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • sól morska i biały pieprz lub pieprz cayenne

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W garnku gotujemy wodę, zmniejszamy ogień tak aby woda bardzo lekko się gotowała.
  • Żółtka umieszczamy w małej misce (powinna się zmieścić nad garnkiem z gotującą wodą), dodajemy sok z cytryny, łyżkę zimnej wody i mieszamy trzepaczką do połączenia.
  • W międzyczasie topimy masło w małym rondlu, klarujemy je, czyli zbieramy całą białą pianę z góry.
  • Miskę z żółtakami umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą i ubijamy przez 3 - 4 minuty, aż masa stanie się gęsta i jasna.
  • Zdejmujemy znad garnka i zaczynamy dodawać masło (powinno być gorące), łyżka po łyżce, cały czas mieszając trzepaczką. Kolejną łyżkę masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia porcja jest dokładnie wymieszana. Kontynuujemy, aż do zużycia całego masła. Jeżeli sos staje się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody lub ponownie umieścić miskę nad parującym garnkiem.
  • Doprawiamy solą i odrobiną białego pieprzu lub pieprzu cayenne.
http://kuchennyblat.pl/sos-hollandaise-3/

 

Sos hollandaise – lista produktów

  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • cytryna
  • sól morska i biały pieprz lub pieprz cayenne

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 195 kcal
węglowodany 1 g
tłuszcze 25 g
białko 1 g
sód 880 mg
cukier 0 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

sos hollandaise
Kuchenny Blat
18