Makaron z łososiem

Tajski makaron z łososiem, zieloną cebulką, groszkiem cukrowym, pastą z tamaryndy i sosem sojowym. Całość dania przygotowujemy jak klasyczne „stir fry” – smażymy wszystkie składniki, z wyjątkiem łososia, w woku lub głębokiej patelni, ciągle mieszając. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, powinny być gorące i chrupiące. Piekarnik, w którym będziemy piec rybę, powinien być nagrzany, tak aby łosoś nabrał złotego koloru, można go również usmażyć na osobnej patelni. Serwujemy posypane zieloną cebulką i liśćmi kolendry. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Cukier palmowy można zastąpić brązowym cukrem.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Makaron z łososiem

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Makaron z łososiem

Składniki:

  • 400 g makaronu Chow Mein (chiński, jajeczny, grubszy makaron)
  • 2 filety z łososia (ok. 125 g każdy)
  • 100 g świeżego, zielonego groszku cukrowego w całości
  • 100 g mini kolb kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 1 papryka romano (lub zwykła czerwona), pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndy
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki świeżego imbiru, drobno startego
  • 2 ząbki czosnku, sprasowane
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • sok z jednej limonki
  • ćwiartki limonek, zielona cebulka i posiekana świeża kolendra do serwowania

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • Filety z łososia myjemy, osuszamy, każdy skrapiamy lekko odrobiną soku z limonki i lekko solimy.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 15 - 20 minut, aż łosoś się upiecze i zrobi złoty.
  • W międzyczasie, na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy przez 2 minuty, tak aby imbir stał się aromatyczny.
  • Dodajemy paprykę, kukurydzę, sos sojowy, pastę z tamaryndy, sok z limonki oraz cukier palmowy i smażymy przez 3 - 4 minuty ciągle mieszając.
  • Dokładamy makaron i zielony groszek smażymy jeszcze przez 3-4 minuty ciągle mieszając, aż makaron będzie gorący.
  • Przekładamy na talerze, na górze kładziemy upieczonego łososia.
  • Serwujemy z ćwiartkami limonek, pokrojoną cienko zieloną cebulką i posiekaną kolendrą.
http://kuchennyblat.pl/makaron-z-lososiem/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

makaron z łososiem
Kuchenny Blat
15