Kurczak zawijany w boczku

Soczystykurczak, nadziewany suszonymi pomidorami, zawinięty w chrupiący boczek. Zwracamy uwagę aby końcówki boczku, w który zawijamy kurczaka, umieszczone były pod piersiami z kurczaka. Inaczej boczek, pod wpływem temperatury, rozejdzie się i potrawa będzie wyglądać nieatrakcyjnie. Zielonej fasolki nie gotujemy, doprowadzamy tylko do wrzenia. Zamiast z krążkami ziemniaków, można serwować z ryżem basmati. Smakuje równie dobrze! Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Zamiast świeżego, można użyć suszonego tymianku lub ziół prowansalskich.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Kurczak zawijany w boczku z suszonymi pomidorami

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 2

Kurczak zawijany w boczku z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 8 wąskich plastrów boczku (chudego)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
  • 1 cukinia, pokrojona na 1 cm krążki
  • 1 papryka romano, przekrojona na pół i pocięta w paski
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 200 g zielonej fasolki (pokrojona na pół)
  • 1 łyżka oliwy oliwek do smażenia
  • krążki ziemniaków

Przygotowanie:

    Kurczak
  • W każdej z piersi z kurczaka wycinamy z boku kieszonkę, którą wypełniamy suszonymi pomidorami.
  • Zawijamy każdą z piersi w boczek, tak aby końcówki boczku znalazły się pod kurczakiem.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  • Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut aż bekon stanie się złoty i chrupiący.
  • Warzywa
  • Fasolkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli, doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy), odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cukinię, paprykę, fasolkę i świeży tymianek. Smażymy ciągle mieszając przez 6-7 minut.
  • Serwujemy z krążkami ziemniaków.
http://kuchennyblat.pl/kurczak-zawijany-w-boczku/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

Kuchenny Blat
8