Kurczak na parze

Delikatny kurczak na parze, marynowany w sosie hoisin, imbirze, przyprawie 5 smaków i sosie sojowym, gotowany z pak choi, groszkiem cukrowym i zieloną cebulką.

Danie jest bardzo delikatne, niskokaloryczne i pomijając czas marynowania, bardzo szybkie do przyrządzenia. Naszego kurczaka przygotowaliśmy w parowarze, dzięki czemu był wyjątkowo soczysty a warzywa były al dente i chrupiące. Skrobia kukurydziana, dodana do marynaty, pozwoliła na „przylepienie” sosów i przypraw do kawałków kurczaka, co sprawiło, że kurczak był bardzo aromatyczny.
Jeżeli nie dysponujemy parowarem, danie można również przygotować w woku lub na patelni – na początek podsmażamy kurczaka przez 5 – 6 minut na łyżce oleju, następnie dodajemy warzywa i ciągle mieszając smażymy przez kolejne 5 – minut, aż kurczak będzie dokładnie upieczony, a warzywa chrupiące.
Danie serwujemy z tajskim makaronem ryżowym i dodatkową porcją sosu hoisin. Można również serwować z ryżem jaśminowym lub basmati. Smacznego.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Wskazówka

Skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną.

Kurczak na parze

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Kurczak na parze

Składniki:

    Marynata
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • Kurczak
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 średnie pak choi, tylko liście, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 100 g grzybów shiitake
  • 3 zielone cebulki, pokrojone
  • tajski makaron ryżowy i sos hoisin do serwowania

Przygotowanie:

  • W małej szklance mieszamy razem imbir, sos sojowy, przyprawę 5 smaków i sos hoisin.
  • Pokrojonego kurczaka, przekładamy do miski, zalewamy marynatą, dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
  • Zamarynowanego kurczaka wyciągamy z lodówki, przekładamy na tackę parowaru (jedna warstwa), na kawałkach kurczaka układamy pokrojone grzyby shiitake.
  • Tackę umieszczamy w parowarze (kurczak nie powinien dotykać wody) i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy pak choi i zieloną cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut.
  • Wyjmujemy danie z parowaru i rozdzielamy na głębokie talerze.
  • Serwujemy z tajskim makaronem ryżowym i dodatkową porcją sosu hoisin.
http://kuchennyblat.pl/kurczak-na-parze/

 

Kurczak na parze – lista produktów

  • imbir
  • skrobia kukurydziana
  • przyprawa 5 smaków
  • jasny sos sojowy
  • sos hoisin
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g groszku cukrowego
  • 2 średnie pak choi
  • 100 g grzybów shiitake
  • 3 zielone cebulki
  • tajski makaron ryżowy

Wartości odżywcze w 1 porcji*

kalorie 306 kcal
węglowodany 14 g
tłuszcze 2 g
białko 58 g
sód 1275 mg
cukier 14 g

*wszystkie dane są orientacyjne i zależą od jakości i kaloryczności użytych produktów 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

kurczak na parze
kurczak na parze
Kuchenny Blat
0