Gulasz z dzika

Pełen smaku i aromatu gulasz z dzika, na czerwonym winie, z suszonymi grzybami, jadalnymi kasztanami, marchwią i świeżymi ziołami – tymiankiem i rozmarynem.

Do przygotowania dania użyliśmy chudej szynki z dzika. Mięso nie wymaga uprzedniego marynowania ani zmiękczania, wystarczy je oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, którego zazwyczaj nie ma zbyt wiele.
Danie przygotowujemy w piekarniku, w dużym, ciężkim, żaroodpornym garnku z pokrywką. Czas pieczenia to 1,5 do 2 godzin, w zależności od jakości posiadanego mięsa. Mięso po upieczeniu powinno być bardzo miękkie i rozpadać się.
Danie serwujemy z duszonym na maśle jarmużem i świeżym, chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Do dania, zamiast suszonych, można dodać świeże grzyby, np. borowiki.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Gulasz z dzika

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Gulasz z dzika

Składniki:

  • 500 g szynki z dzika (surowej), pokrojonej w kostkę
  • 2 duże szalotki, obrane i przekrojone na pół
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kasztanów jadalnych, ugotowanych i pokrojonych
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Grzyby moczymy w 200 ml gorącej wody przez około 10 minut.
  • Pokrojoną dziczyznę delikatnie solimy i oprószamy mąką.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy dziczyzną i smażymy na średnim ogniu, przez 6 - 8 minut, do zrumienienia mięsa. Dodajemy szalotki i podsmażamy jeszcze przez 2 - 3 minuty.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.
  • Mięso i szalotki przekładamy do żaroodpornego garnka, dodajemy marchewkę, grzyby i kasztany, całość zalewamy czerwonym winem i bulionem i lekko mieszamy (wszystkie składniki powinny być przykryte bulionem i winem).
  • Na górze układamy tymianek i rozmaryn, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Przed podaniem wyjmujemy i wyrzucamy rozmaryn i tymianek i jeśli potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Serwujemy ze świeżym chrupiącym pieczywem i jarmużem, duszonym na maśle.
http://kuchennyblat.pl/gulasz-z-dzika/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

gulasz z dzika
Kuchenny Blat
23