Grecka zupa rybna

Grecka zupa rybna, z filetem z polędwicy z dorsza, młodymi ziemniakami, marchwią, cebulą, odrobiną białego wina, świeżym koperkiem i zieloną pietruszką. Przepis inspirowany jest grecką zupą κακαβιά, która przygtowywana jest zawsze ze świeżego, sezonowego połowu. Zamiast w dziale zupy umieszczamy w dziale danie główne, bo zupa jest na tyle sycąca, że może śmiało stanowić samodzielny posiłek. Potrawa powinna być przyprawiona białym pieprzem, tak aby był on wyraźnie wyczuwalny. Do przygotowania bulionu użyliśmy pasty bulionowej z tego przepisu. Serwujemy z ciemnym, razowym pieczywem. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Dorsza można zastąpić dowolną białą rybą lub owocami morza.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Grecka zupa rybna

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Grecka zupa rybna

Składniki:

  • 2 duże filety z polędwicy z dorsza
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki
  • 1 duża cebula, posiekana w grubą kostkę
  • 400 g młodych ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 2 świeże liście laurowe
  • biały pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • żytnie pieczywo

Przygotowanie:

  • W średnim garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy, cebulę, seler naciowy i czosnek, podsmażamy przez 3 - 4 minuty.
  • Dodajemy ziemniaki, liście laurowe, pomidory, marchew całość zalewamy bulionem i winem, tak zby warzywa były przykryte.
  • Gotujemy na średnim ogniu przez 20 - 25 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  • Doprawiamy do smaku białym pieprzem.
  • Do garnka wkładamy filety z dorsza, przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut aż ryba będzie ugotowana.
  • Serwujemy posypane zieloną pietruszką i koperkiem z chrupiącym, ciemnym pieczywem.
http://kuchennyblat.pl/grecka-zupa-rybna/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

zupa rybna kakavia
Kuchenny Blat
21