Dorsz w pomidorach

Polędwiczki z dorsza w sosie pomidorowym, z czerwoną papryką, białym winem, czosnkiem i odrobiną szafranu, przyprawione świeżo zmieloną solą morską i szczyptą białego pieprzu.

Danie jest bardzo proste i szybkie do wykonania, a jednocześnie wyjątkowo smaczne i efektowne. Do przygotowania potrawy użyliśmy wyfiletowanych polędwiczek z dorsza, każda o wadze około 170 g. Ważne, żeby filety były dość grube w przekroju, jeżeli są też długie, to po prostu kroimy je na pół. W sezonie, zamiast pomidorów puszkowych, używamy świeżych. Muszą być dojrzałe, mięsiste i mocno czerwone. Obieramy je ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na drobną kostkę. Uważamy, aby nie dodać zbyt dużo szafranu. Wystarczy tylko szczypta, a intensywny aromat przyprawy mógłby zepsuć smak dania.
Serwujemy z gotowanymi na parze brokułami, najlepiej takimi o długich łodyżkach i ewentualnie ryżem basmati. Dekorujemy suszonymi, czarnymi oliwkami. Smacznego!

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Uważamy, aby nie rozgotować dorsza, gotuje się bardzo szybko.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Dorsz w pomidorach

Jak bardzo lubimy? 51

Ilość porcji: 2

Dorsz w pomidorach

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza (filety)
  • 400 g krojonych pomidorów (1 puszka)
  • 1 czerwona papryka romano, pokrojona w drobną kostkę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 2 - 3 czarne suszone oliwki, przekrojone na pół
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól morska i biały pieprz
  • brokuły i ryż basmati do serwowania

Przygotowanie:

  • Oliwę rozgrzewamy w dużej głębokiej patelni, dodajemy czosnek i gotujemy aż zmięknie.
  • Dodajemy paprykę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając, tak aby czosnek się nie zrumienił.
  • Dolewamy wino i bulion, dodajemy pomidory, liście laurowe i szafran, mieszamy i gotujemy do zredukowania sosu, przez około 10 minut.
  • Kosztujemy, doprawiamy solą i odrobiną białego pieprzu.
  • Zmniejszamy ogień, kładziemy polędwiczki z dorsza na sosie, przykrywamy i dusimy 8 - 10 minut, aż dorsz się ugotuje.
  • Sos rozdzielamy pomiędzy dwa głębokie talerze, następnie układamy dorsza i dekorujemy suszonymi oliwkami.
  • Serwujemy z gotowanymi na parze brokułami i ryżem basmati.
http://kuchennyblat.pl/dorsz-pomidorach/

 

Gotujemy, fotografujemy, publikujemy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

dorsz w pomidorach
Kuchenny Blat
21