Ciasto bananowe

Szybkie i bardzo łatwe do przygotowania, ciasto bananowe z odrobiną kakao, polewą z gorzkiej czekolady i tłuczonymi orzechami.

Do przygotowania ciasta najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów, nadają się nawet te bardzo miękkie, z ciemnymi plamami na skórce. Do polewy używamy rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Ciasto najlepiej smakuje, kiedy polewa jest jeszcze ciepła i miękka. Jeżeli ciasto zamierzamy dłużej przechowywać, wtedy do polewy można dodać łyżkę masła, nie będzie tak twarda i łamliwa. Ciasto upiekliśmy w 21 cm formie do keksu. Smacznego.

Przygotowane?

Daj nam znać czy smakowało – zostaw komentarz pod przepisem!

Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, w sprawie tego przepisu, użyj naszego formularza kontaktowego. Możesz również wysłać do nas email!

Wskazówka

Używamy dowolnych orzechów np. nerkowca czy włoskich.

Podobają ci się nasze przepisy?

Polub nas na Facebooku, aby na bieżąco otrzymywać nasze najnowsze przepisy, pomysły, inspiracje, kulinarne zmagania i zdjęcia, prosto na swoją Facebookową ścianę!

Ciasto bananowe

Jak bardzo lubimy? 41

Ilość porcji: 8

Ciasto bananowe

Składniki:

    Ciasto
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki mleka
  • Polewa
  • 150 g ciemnej czekolady do wypieków
  • 3 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich)

Przygotowanie:

    Ciasto
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia (użyliśmy 21 cm formy do keksu).
  • W dużej misce rozdrabniamy dokładnie banany widelcem, dodajemy jajka, mleko, cukier i olej, miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  • Wszystko dokładnie mieszamy (łyżką), aż składniki się połączą.
  • Przekładamy masę do formy, pieczemy przez godzinę i 15 minut (po nakłuciu patyczkiem, powinien wyjść suchy).
  • Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia
  • Polewa
  • Rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  • Smarujemy równomiernie czekoladą górę ciasta, posypujemy orzechami.
  • Serwujemy. Smakuje najlepiej, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła i miękka.
http://kuchennyblat.pl/ciasto-bananowe/

 

Gotujemy, smakujemy, oceniamy!

Wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, zostały własnoręcznie przygotowane, sfotografowane oraz skonsumowane przez autorów bloga. Nasze oceny przepisów są w 100% subiektywne!

ciasto bananowe
Kuchenny Blat
21